Již druhým rokem podrobuje společnost Bolix své výrobky měsíčním testům prováděným externím akreditovaným zkušebním ústavem. Pravidelná kontrola Ústavu keramiky a stavebních materiálů v Krakově je zaměřena na dva speciální lepidla, která jsou součástí zateplovacích systémů.

Účelem zkoušek stavební chemie v externích ústavech je ověření, zda jejich parametry souhlasí s hodnotami deklarovanými výrobci a požadovanými v normách. Lepidla k upevnění polystyrenu a provádění výztužné vrstvy jsou kritickou složkou komplexních tepelně izolačních systémů, které musí splňovat určité požadavky. Z tohoto důvodu bylo rozhodnuto, aby Ústav keramiky a stavebních materiálů v Krakově provedl zkoušky lepidel BOLIX Z a BOLIX U. První výrobek je určen k upevnění polystyrenových desek na podkladu, druhý je univerzální maltou vhodnou také k uložení sklotextilní síťoviny ve výztužné vrstvě na deskách.

Kontrola probíhá tak, že zástupci ústavu jednou za měsíc zakoupí vybrané výrobky u náhodně zvolených distributorů nebo si je vyzvednou ve výrobním skladu. Pravidelně prováděné zkoušky usnadňují udržování parametrů zásadních pro vlastnosti výrobků na požadované neměnné úrovni a podporují snahy o jejich další zlepšování.

Aktuální výsledky prokázaly následující hodnoty přídržnosti výrobků k EPS:

Vzhledem k tomu, že u lepidel na polystyren požaduje norma 0,08 MPa, jsou tyto výsledky nanejvýš uspokojivé.