Zateplení vnějších stěn moderními stavebními materiály vám umožní zvýšit energetickou úspornost budovy. S jeho provedením je dobré začít právě teď – jaro je ideálním ročním obdobím na tepelnou modernizaci.

Sezóna... zateplování

Nejsnadnější je samozřejmě dům zateplit už během stavby. Projekt by měl obsahovat dvou- nebo třívrstvé obvodové zdi se souvislou izolací bez tepelných mostů. Něco jiného je zateplení hotového objektu. Rozdíl je hlavně v náročnosti prací a výši nákladů. V případě budov z 80. let nebo starších se však ukazuje, že náklady na jejich tepelnou izolaci se mohou brzy vrátit. Aby se tak skutečně stalo, je třeba před zahájením prací provést energetický audit, který nám usnadní rozvržení prací, naplánování výdajů, hlavně ale odpoví na otázku, kolik díky tepelné izolaci ušetříme.

Kdy zateplovat?

Zateplovací práce jsou v dnešní době natolik běžné, že zhotovitelé a investoři často zapomínají na základní pravidla, která je při jejich provádění třeba dodržovat. Jednotlivé složky zateplovacích systémů obsahují pokročilé chemické přípravky, které vyžadují určité povětrnostní podmínky, aby mohl celý systém správně fungovat. Jako u každých stavebních prací, je i zde důležité zvolit si vhodné roční období, které zajistí optimální pracovní podmínky. Zateplení se prování za bezdeštného počasí a teploty v rozmezí 5–25oC. Silný vítr nebo vystavení intenzivnímu slunečnímu záření nepříznivě ovlivňuje nanášení i zasychání malty. To pak v delším časovém horizontu způsobuje snížení odolnosti konstrukce. Nejlepší doba na zateplovací práce je proto na jaře.

Jaký zvolit systém?

Zateplení budovy lze provést v jednom ze dvou nejpoužívanějších systémů: vnějším kontaktním zateplovacím systému, známém také jako mokrý, nebo v lehkém suchém systému. V prvním případě se na obvodové stěny nalepí tepelně izolační vrstva (polystyren, minerální vlna), která se poté omítne tenkovrstvou omítkou.

Kompletní zateplení má hmotnost pouhých 10–30 kg/m2. Tento systém je charakteristický téměř úplnou absencí tepelných mostů, jimiž z našich domovů uniká teplo.

Suchý lehký zateplovací systém se provádí tak, že izolační vrstva se na zeď připevnění hřebíky, vruty, umělohmotnými hmoždinkami nebo sponami. Minerální vlna (používá se i polystyren) se uloží mezi lišty konstrukčního roštu, na nějž lze upevnit libovolný fasádní plášť.

Příspěvek na tepelnou izolaci

Na začátku roku informovala polská vláda o možném zavedení příspěvků na zateplovací práce, které přispějí ke zlepšení energetických vlastností budov, včetně individuálních domů. Polské Ministerstvo životního prostředí zvažuje finanční podporu tepelně izolačních prací s cílem omezit emise CO2, jak požaduje směrnice Evropské unie. Tepelná izolace však také znamená snížení výdajů domácnosti. Správně zaizolované zdi snižují množství energie potřebné k vyhřátí budovy a vy tak platíte nižší účty za topení.