Nic nezkrášlí interiér tak jako barvy. Díky nabídce dekoračních barevných nátěrů na trhu máme téměř neomezené možnosti, jak na stěnách tvořit nejrůznější barevné variace.

Nic nezkrášlí interiér tak jako barvy. Díky nabídce dekoračních barevných nátěrů na trhu máme téměř neomezené možnosti, jak na stěnách tvořit nejrůznější barevné variace. Co si vybrat, abychom nelitovali?

Co dokáže barva?

Kupodivu velmi hodně. Může na stěně vytvořit matný nebo lesklý povrch, dokáže imitovat dřevo, kámen i jiné přírodní materiály, může také působit jako tapeta se vzorem nebo hrubě tkaná textilie. Interiérové barvy na stěny a stropy se kromě dekoračních vlastností musí vyznačovat i barevnou stálostí, nízkými emisemi škodlivých látek a snadnou smývatelností nečistot.

Výrobci barev začali vylepšování svých výrobků od jejich vlastností. Dnes se už nikdo nepodivuje nad dekoračními nátěry, které můžeme opakovaně vydrhnout kartáčem nebo je použít k vymalování koupelny či kuchyně díky jejich plné odolnosti proti vlhku a vysokým teplotám. „Speciální mixéry nám umožňují zvolit si libovolně sofistikovaný odstín,” říká Marek Zając ze společnosti Bolix. „Na trhu jsou i vysoce paropropustné nátěry, které se doporučují zejména pro místnosti, jejichž stěny jsou vystaveny občasnému vlhku, nebo nátěry obsahující protiplísňové a antibakteriální složky.”

Hotové interiérové barvy na stěny a stropy jsou většinou vodní disperze umělých hmot, tvořené různými polymerovými pryskyřicemi a modifikované aditivy pro zlepšení vlastností. V praxi obecně rozlišujeme několik skupin výrobků podle hlavní složky, která tvoří film, i když ve skutečnosti barvy většinou obsahují směs různých pojiv. Podle toho rozlišujeme: barvy na bázi polyvinylacetátu – nanášejí se na tenký film klihové barvy; akrylové barvy – univerzálně použitelné, vyznačují se dobrou elasticitou, přídržností k podkladu a vysokou kryvostí; latexové barvy – velmi odolné proti otěru, elastické a vysoce paropropustné. Jsou vhodné na zdi vyžadující časté omývání a doporučují se zejména pro mokré místnosti, jako jsou kuchyně, koupelny, prádelny. Alkydové barvy – tvoří souvislý vodovzdorný film s vysokou přídržností k podkladu. Jejich složky se používají hlavně v izolačních a minerálních nátěrech. Dnes jsou používány jen zřídka vzhledem k nízké trvanlivosti natřených ploch. Používají se pouze v suchých místnostech. Zajímavého vzhledu docílíme pomocí mozaikových barev. Díky rozdílným dobám zasychání jednotlivých komponent můžeme nezaschlé části mechanicky odstraňovat (válečkem, hadříkem nebo štětcem) a tvořit tak nápadité, pestrobarevné vzory.

Výsledný vzhled není vždy dílem pouhého barevného nátěru. Důležitý je také způsob jeho nanášení, používané nástroje a naše fantazie. Např. transparetní nátěr nanášený štětcem s krátkým vlasem vytvoří povrch s viditelnou strukturou ostře vystupujících, výrazných vzorů. Nanesením dvou vrstev nátěru stejné barvy pomocí štětce s dlouhým vlasem získáme hustší strukturu...

Možností, jak tvořit barevné interiéry, je nekonečná řada – stačí se inspirovat svou fantazií.